Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Cèsar Martinell: l'arquitecte humanista i innovador

Arquitectura, modernització i progrés

Vota
Resultat
816 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

Els primers edificis intel·ligents

Celler de Barberà de la Conca. Imatge: Josep Giribet - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesEls cellers cooperatius són una de les mostres tangibles de l’intens activisme cultural i polític impulsat per la Mancomunitat de Catalunya i dut a terme sobre el terreny per arquitectes com Cèsar Martinell.

La construcció dels cellers, per primer cop edificis independents amb personalitat pròpia, va ser la resposta a la necessitat “d’adaptar-se als avenços tecnològics i a les noves necessitats socials i mercantils. Era imprescindible produir més quantitat i millor qualitat si es volia competir en els mercats nacional i internacional” (Raquel Lacuesta, Catedrals del Vi).

Cèsar Martinell, que sintetitza l’arquitectura de mestres com Gaudí i Domènech i Montaner, va ser el principal artífex d’aquest intent de modernització agrària. Els seus edificis incorporaven els mètodes constructius més moderns buscant optimitzar la producció de vi.

Cèsar Martinell, un home compromès

Autor desconegut. Cèsar Martinell amb més gent en una roca de Pinell de Brai. Fotografia. Arxiu Cèsar Martinell - Museu de Valls. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Compartir igualUtilitat, economia i estètica són els tres eixos que regeixen l’arquitectura agrària de Cèsar Martinell, un autor de formes modernistes i fons noucentista

Martinell va ser un home compromès i un dels més destacats activistes del noucentisme. A més d’arquitecte va ser historiador de l’art, restaurador i gran divulgador dels seus coneixements. Formava part d’aquella generació d’intel·lectuals que treballaven per "revitalitzar els valors culturals del seu país [...] no es tracta només de fer cultura, sinó de culturalitzar a un poble en renaixement" (Raquel Lacuesta i Antoni Gonzàlez, Cèsar Martinell, activista del Noucentisme).

I ho feien sota les directrius de pensadors com Eugeni d’Ors, principal ideòleg del moviment, i d’institucions com l’Institut d’Estudis Catalans, que va donar un gran impuls a la recerca científica i històrica. I amb el suport polític imprescindible de la Mancomunitat.

L’arquitecte humanista

Autor desconegut. Visita de Cèsar Martinell a Pinell de Brai, cap a finals dels anys seixanta. Fotografia. Arxiu Cèsar Martinell - Museu de Valls. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Compartir igualMartinell va passar hores al costat dels viticultors per aprendre el procés d’elaboració del vi, no va girar l’esquena als "cellers de pobre" que s’havien construït prèviament a moltes localitats amb els coneixements de l’arquitectura tradicional. Es va rodejar d’enginyers i enòlegs i "va estudiar a fons el cooperativisme a Catalunya, amb els seus fonaments econòmics i socials [...] per tal de crear els cellers més adequats" (Raquel Lacuesta i Antoni Gonzàlez, Cèsar Martinell, activista del Noucentisme).

Martinell va ser, probablement, el gran humanista del camp català, avalat per una obra nombrosíssima i de gran qualitat que seguim admirant avui en dia.

La innovació a principis del segle XX

Nulles. Imatge: Josep Giribet - D.G. del Patrimoni Cultural. Llicència Creative Commons Reconeixement - No comercial - Sense obres derivadesLa maquinària de la raó i el seny noucentistes es posava en marxa; calia utilitzar materials autòctons, més barats, i aplicar mesures innovadores per l’epoca:

- L’estructura de naus paral·leles o bé una sola amb planta basilical, amb la distribució dels dipòsits ordenats en fileres i passadissos (al nivell de terra i superiors).

- La construcció de l’estructura de les naus basada en els arcs parabòlics de maó.

- La col·locació de finestres i obertures baixes per ventilar els gasos de fermentació del most i altres d’altes per il·luminar l’interior de l’edifici.

- Els cups subterranis cilíndrics o trapezoïdals coberts per volta de maó de pla i separats per cambres aïllants convenientment ventilades.

- La composició i textura de les façanes, amb la combinació de diversos materials, on Martinell plasmava la part més estètica del celler.

La divisió dels espais de treball també queda “formalment” instaurada a partir dels cellers de Martinell: les tres àrees destinades a la producció de vi s’organitzen en el moll de descàrrega, la nau d’elaboració (amb la sala de  màquines) i les naus de tines o cups.

Explora

Agrícola Falset-Marçà

El nou "castell" de Falset

[+ info]

Celler de Dalt de Barberà de la Conca

Les...[+ info]

Celler Cooperatiu de Gandesa

El celler atípic

[+ info]

Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

La supervivència d’una comarca

[+ info]

1 - 4 de 16 | Resultats
1  2  3  4

Recursos en línia

Cèsar Martinell, activista del noucentisme (castellà)

[+ info]

Conferència d’Oriol Bohigas sobre Cèsar Martinell

[+ info]

"Noucentisme i art", article de Mercè Vidal

[+ info]

Monogràfic sobre Cèsar Martinell al web del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya

[+ info]

1 - 4 de 5 | Resultats
1  2

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Cellers
http://www.flickr.com/groups/cellers/

Comentaris

ugg baratas | Publicat el dia 02/12/17 02:32. |
Las botas Ugg (a menudo llamadas uggs) comprar botas uggno es una marca, sino uncomprar ugg baratas término genérico ancestral botas ugg barataspara este estilo de botas de piel de oveja. En general, los uggs están hechos de piel de oveja de doble cara con vellón en el interior, una superficie exterior ugg baratas bronceada y una suela de goma EVA sintética.

ugg baratas | Publicat el dia 02/12/17 02:32. |
Las botas Ugg (a menudo llamadas uggs) comprar botas uggno es una marca, sino uncomprar ugg baratas término genérico ancestral botas ugg barataspara este estilo de botas de piel de oveja. En general, los uggs están hechos de piel de oveja de doble cara con vellón en el interior, una superficie exterior ugg baratas bronceada y una suela de goma EVA sintética.


captcha