Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

El vi, la dieta mediterrània i la salut

Els components medicinals del vi

Vota
Resultat
393 Vots
INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
COMPARTEIX
 

La gastronomia saludable

Fruita de Carassai (Itàlia). Imatge: Pizzodisevo. Llicència Creative Commons Atribució - Compartir sota la mateixa llicènciaAl llarg de la seva història, el vi ha tingut un estret vincle amb la gastronomia i el plaer dels sentits, però també amb la salut i el benestar físic. Amb propietats conegudes o, més aviat sospitades des de ben antic, és en l’època contemporània quan s’han començat a conèixer les raons que fan del vi una substància que, presa amb moderació, té efectes beneficiosos sobre la salut. 

No en va és un component del que coneixem com a "dieta mediterrània", terme encunyat pels nord-americans -segurament en contrast amb la seva pròpia dieta- i que des de l’any 2010 és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

El món al Mediterrani

Illa de Mljet, Croàcia. Imatge: Neoneo13. Imatge de domini públicEl blat, la vinya i l’olivera ha estat el puntal de la dieta mediterrània. Però a aquesta base cal afegir-hi les aportacions dels diferents pobles a través del comerç i de la introducció de nous gustos i tècniques d’elaboració.

Així, des d’Orient Pròxim i Mitjà van arribar els cereals, les llegums i moltes fruites i verdures com la pastanaga, la ceba o la poma. Des d’Europa, la col o els espàrrecs. D’Orient Llunyà, els cigrons o l’albergínia; del Sud-est asiàtic i Oceania, l’arròs, el pebre o la canya de sucre; d’Àfrica, el meló; d’Amèrica, la patata o el tomàquet.

Els reconeixements han arribat des d’organismes tant importants com l’Organització Mundial de la Salut (OMS)  i l’Organizació de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que parlen de la dieta mediterrània com un model alimentari sostenible i de qualitat.

Vi i salut, una unió que ve de lluny

Estàtua a Cos que representa a Hipòcrates ensenyant als seus deixebles Imatge: Tedmek. Llicència Creative Commons Genèrica d’Atribució - Compartir igual 3.0Segurament el més cèlebre dels metges antics, el grec Hipòcrates, no en sabia res de polifenols, etanol ni antioxidants; però ja utilitzava el vi com a substància medicinal, igual que els metges i “farmacèutics” medievals que, segons la documentació que ens ha arribat, el feien servir com a component essencial en nombrosos preparats curatius.

Durant l’edat mitjana la importància del vi era cabdal tant pel seu vincle amb la religió, heretat de la tradició grecoromana i judeocristiana, com també per raons de salut pública: beure vi era més saludable que consumir aigua en segons quines condicions, ja que per la presència d’alcohol era pràcticament impossible la proliferació d’infeccions.

La "paradoxa francesa"

A principis del segle XIX, l’estudiós irlandès Samuel Black va publicar un article on es preguntava per què a França, país consumidor de greixos d’origen animal, la incidència de les malalties coronàries era inferior que als Estat Units, que tenien una dieta semblant. Black va insinuar que el consum de vi hi podria tenir alguna cosa a veure.

L’any 1991 l’OMS va batejar aquesta aparent contradicció amb el nom de “la paradoxa francesa” i des de llavors se n’han fet nombrosos els estudis. Aquests estudis ens parlen del paper clau de substàncies com els polifenols, el resveratrol o els flavonoides, que tenen propietats antioxidants i eviten l’envelliment i la destrucció de les cèl·lules. Circumstància que incideix de forma molt positiva a l’hora d’evitar malalties coronàries i càncer.

Altres estudis també han demostrat que la ingesta moderada de vi redueix significativament el risc de patir Alzheimer o de desenvolupar qualsevol tipus de demència. Les darreres investigacions parlen, tot i que amb prudència, dels possibles efectes beneficiosos del vi en malalties com la diabetis, l’artritis reumàtica, la depressió o, fins i tot, el refredat.

Explora

Els primers viticultors

Una beguda que ha seduït la història

[+ info]

La química del vi

De la vinya al celler passant pel laboratori

[+ info]

Monestirs, centres vitivinícoles medievals

L’hegemonia dels "pater vinearum"

[+ info]

El vi en l'art

 Inspirador i protagonista

[+ info]

4 | Resultats

Recursos en línia

La Dieta Mediterrània, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, web de la candidatura

[+ info]

Mediterranean diet and the French paradox, article a Oxford Journals (anglès)

[+ info]

La «paradoja francesa», en una càpsula, al web de recerca de la Comissió Europea (castellà)

[+ info]

La Fundació de la Dieta Mediterrània

[+ info]

1 - 4 de 9 | Resultats
1  2  3

COMPARTEIX AMB NOSALTRES

Flickr
Envia'ns les teves fotos i forma part de Cellers
http://www.flickr.com/groups/cellers/

Comentaris


captcha