Romànic Obert - El romànic català al teu abast

Obra Social laCaixa Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Marta Domènech: "No es pot entendre el vi sense conèixer la història d'un territori"

Parlem d'enoturisme amb la directora de l'Hotel-Hostal Sport de Falset, Premi a l'Excel·lència Enoturística 2012

INSEREIX AQUEST CONTINGUT EMBED
Comparteix
 

 

Marta Domènech és la quarta generació que està al capdavant de l’Sport de Falset, un establiment que neix com a fonda el Nadal de 1923 amb el seu besavi al capdavant. S’incorpora al projecte el 2007, després d’haver treballat en altres companyies i sectors i arreu del món. “Ara és la meva feina, però alhora la meva passió”, reconeix. L’Hotel-Hostal Sport és un restaurant amb habitacions, on reivindiquen la tradició, la fonda que van ser, però estant a l’avançada en tot el que tingui a veure amb la restauració, l’allotjament i els vins.

1. L’enoturisme està sent una aposta per la comarca del Priorat?
Claríssima. Des de l’establiment ho entenem així i de fet el fomentem amb activitats diverses. En primer lloc, fent de recomanadors enoturístics de tots els cellers i equipaments culturals que tenim a la vora com el Castell del Vi, però també desenvolupant activitats pròpies com conferències d’enoturisme i tastos maridatge per ampliar coneixements i atraure nous públics interessats en el món del vi. Fins i tot els professionals, que ens hem de formar constantment. L’enoturisme és i ha de ser un dels motors econòmics de la comarca.

2. Existeix cooperació entre cellers, allotjaments, restaurants, museus, enoteques...?
Sí, sempre hem mirat de treballar amb l’entorn i per a l’entorn. Però ara tot això s’ha formalitzat amb la constitució de l’Associació Priorat Enoturisme que al setembre es presentarà públicament. Allotjaments, cellers, molins d’oli i empreses de servei crearem producte turístic i un motor de reserves. Volem que el món ens posi al mapa. Si oferim paquets, facilitem al turista la compra de propostes enogastronòmiques. Aquest és el nostre objectiu: fer-nos visibles i aconseguir estades més llargues al territori.

3. Segons estudis, més de la meitat dels clients de les rutes vitivinícoles són de procedència catalana. Com expandir aquestes fronteres?
Bé, en el cas del Priorat, pels vins excel·lents que es produeixen tant a la DOQ Priorat i la DO Montsant i l’elevat grau d’internacionalització que han obtingut, la regió és molt coneguda a l’estranger, de manera que hi ha molts turistes del mercat belga, francès, americà, rus que ens visiten. Però és cert que per a les estades curtes i de cap de setmana potser és més comú el públic català, el valencià, però també el madrileny.

4. El vostre establiment compta amb diversos premis d’enoturisme. Què és imprescindible per garantir la qualitat?
El més important és estimar l’ofici i fer prevaldre el confort en el servei. Estem al servei del client i volem que tingui una experiència sorprenent al nostre territori. Nosaltres creiem en el que tenim i mirem de traslladar 
als clients l’estima , pel paisatge, pels vins, per l’oli d’oliva, per les persones que els elaboren...

5. Un dels requisits indispensables dels establiments enoturístics és el maridatge amb vins de la zona. Quins vins ens pots recomanar?
Moltíssims. A la nostra carta de vins en tenim més de 230. En podria recomanar qualsevol de la DOQ Priorat o de la DO Montsant perquè tots dos tenen qualitat més que garantida. Però el que crec que és important és venir a descobrir-los aquí, passejar pel territori per conèixer i gaudir més àmpliament dels vins. Si coneixes el treball que hi ha al darrere, te n’enamores.

6. Com es vincula el turisme de vins amb la potenciació de la cultura local?
Doncs a través de propostes enoturístiques que enllacin diverses vessants, la cultural, la gastronòmica, la paisatgística i la seva relació amb el producte de proximitat. No es pot entendre el vi sense conèixer la història d’un territori. Per això a Falset tenim un equipament que és porta d’entrada a la comarca, el Castell del Vi, i que situa el visitant en el moment d’èxit actual.

7. Els cellers cooperatius modernistes s’han convertir en atractiu turístic i patrimonial?
Sense cap mena de dubte. A Falset tenim el celler cooperatiu de Falset Marçà que tot just ha celebrat els 100 anys i està en el seu millor moment. Vins de gran qualitat, exportació a 33 països d’arreu del món i fent d’ambaixadors de la cultura del Priorat, amb els valors de solidaritat, cooperació i treball en equip al darrere. Tenir una Catedral de Vi a Falset és un orgull. Nosaltres també volem ser un orgull, però des del punt de vista de l’allotjament i la gastronomia.

8. I per acabar, com seria per a tu el cap de setmana enoturístic ideal?
Gaudir del territori, del Priorat, sense presses. Tenir temps per fer passejades entre vinyes amb la família, per assaborir vins al costat d’amics elaboradors i atendre a les seves explicacions i acabar amb un bon sopar amb producte de qualitat i proximitat amb bona companyia.


captcha